Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde Doç. Dr. Yusuf PARLAK tarafından geleneksel el yapımı kağıt üzerine söyleşi ve workshop etkinliği gerçekleştirdi

28 Mayıs 2024 Salı

Moderatörlüğünü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zeynep Küçüktural’ın yaptığı etkinliğe, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece’nin yanı sıra fakülte öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Etkinlikte Geleneksel El Yapımı Kağıtlar hakkında bilgiler veren Parlak, kağıdın tarihsel gelişiminin yanı sıra Geleneksel Türk Sanatları açısından önemine vurgu yaptı. Kağıt yapımında kullanılan ham madde ve ekipmanları tanıdan Yusuf Parlak katılımcılara Geleneksel Kağıt Yapımını uygulamalı olarak gösterdi. Ardından etkinliğe katılan herkese kendi kağıtlarını yapma imkanı sağlayan parlak şu ifadeler yer verdi “Geleneksel sanatlarımızdan Hat, Tezhip, Minyatür ve Ebrû yapımında çoğunlukla geleneksel yöntemlerle hazırlanmış kağıtlara ihtiyaç duyuluyor. Bu kağıtların tercih edilmesinin başlıca nedeni, lif bağlarının asitlerden tamamen arındırılması ve geleneksel kağıt yapım yöntemleriyle yeniden bağlanması. Böylece yüzyıllarca dayanabilen, nesilden nesillere aktarılan sanatsal kağıtları elde etmiş oluyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Doç. Dr. Yusuf Parlak’a belgesini takdim eden Geleneksel Türk Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zeynep Küçüktural ise “sanatla yoğrulmaya çalışan güzel sanatlar fakültesi öğrencilerimize, medeniyetin hamuru olan geleneksel el yapımı kağıdı anlatarak uygulama fırsatı veren Doç. Dr. Yusuf Parlak hocamıza çok teşekkür ediyorum. Bu ve buna benzer etkinliklerle öğrencilerimizin ufkunu açmaya devam edeceğiz” diyerek etkinliği tamamladı.